Blogg

God Jul & Gott Nytt år!

När man drar upp de långa linjerna för ett företag börjar man med ägarviljan. Varför startade ägarna bolaget? Vard ville de uppnå? Varför driver de bolaget idag? Och vad vill de att bolaget skall uppnå?

January 19, 2022
5 min

Jag tänker att denna månads nyhetsbrev får komma redan nu så jag får chansen att önska dig God Jul och Gott Nytt år!
När 2021 startade var jag taggad! Ett jobbigt men fantastiskt utvecklande kapitel i mitt yrkesliv var på väg att läggas till handlingarna. Jag hade fullt fokus på vad som väntade, där borta i februari. Det var då jag skulle prova mina vingar som konsult. Tankarna hade under hösten vuxit fram och en sak var säker efter fem år som egen företagare – anställning fanns inte på kartan. Nu gällde, bränna alla broar och fokusera framåt.

Och det gick verkligen bra!

Ganska snabbt fick jag mina första uppdrag och min aktivitet var brutal.
Under perioden mars till maj hade jag i medeltal två digitala möten per dag. Hur gick det till tänker du kanske. Jag önskar så klart att världen hade sluppit coronapandemin. Men jag kan inte komma ifrån att tack vare den så har jag kunnat träffa människor som annars hade varit svåra att få till möte med. Nu är tempot lägre men jag jobbar fortfarande aktivt med att konvertera min aktivitet på LinkedIn till ”riktiga” möten med nya bekantskaper.

Året har också inneburit att jag paketerat om mitt erbjudanden flera gånger. Idag har jag bara kontakt med ägare – något jag inte trodde skulle vara fallet i början på året. Jag jobbar nästan bara med rådgivning och ledningsstöd tillsammans med mina kunder.

2022 blir året då jag kommer försöka erbjuda delar av mitt erbjudande digitalt – håll utkik efter det!

Privat har året varit en berg-och-dalbana.
Samtidigt som jag själv mått prima och befunnit mig på helt rätt plats fick min fru besked att hon drabbats av allvarlig sjukdom. Så det fick vi hantera under våren. Nu är allt ok och hon är återställd. Men vi hade en tuff period.

Hösten sparkade igång med att äldsta sonen bröt sitt nyckelben och deppade ihop då träningen för hans del blev lidande. Tränar man som 12-åring 5-6 pass i veckan så blir det ju lätt en identitetskris när man tvingas till passivitet.

Dock avslutades året i dur. Yngsta sonen klarade av sitt stora mål med sin gymnastik. Dvs att kvala in bland landets 20 bästa pojkar under 14 år. Något både han och pappan är stolta över.

I detta månadsbrev kommer du få läsa om att sätta mål PÅ RIKTIGT och lite reflektioner från min sida gällande mitt ledarskap.


Trevlig läsning!


Längst ner i detta mail kan du ändra vilken mailadress du vill ha framtida månadsbrev skickade till. Där kan du kan också, om du vill, tacka nej till fortsatta utskick.

Har du ett mål - eller en dröm?

När man drar upp de långa linjerna för ett företag börjar man med ägarviljan. Varför startade ägarna bolaget? Vard ville de uppnå? Varför driver de bolaget idag? Och vad vill de att bolaget skall uppnå?
Från dessa resonemang mejslar man sedan ut en vision (mer om vision i mitt förra månadsbrev). Man brukar säga att en vision skall vara nästintill ouppnåelig. Men ändå så pass krispig att den samlar människor bakom den och väcker lust att kämpa.
Men om visionen ”bara” skall locka fram engagemang och driv hur gör man då för att veta att man lyckas prestera? Att man levererar resultat?

Jo bolaget behöver mål!

Ekonomiska mål i form av omsättning och lönsamhet! Vidare vill man ju gärna att medarbetare, kunder och leverantörer är nöjda med vad bolaget erbjuder.

Målen i sin tur omsätts i affärsplaner och aktiviteter som förhoppningsvis tar en mot målet. Och vem vet kanske tom i närheten av visionen.

De flesta företag som gör dessa steg lyckas också. Även om de inte når varenda mål når de tillräckligt många för att vara framgångsrika och utvecklas.

Inga konstigheter…

Men hur är det i privatlivet? Har alla människor mål? Vad skall man uppnå med sin familj? När skall man uppnå det? Skall man nå särskilda mål med sin träning? Karriären? Har alla mål med sin karriär? Var befinner man sig jobbmässigt om 3 år? 5 år?

Jag tror att många har mål. Men har de en plan? HUR skall målen infrias?

För visst är det så, har man inte en plan för sina mål så är de blott drömmar?

Vilket mål och vilken plan har du för 2022?

Ledarskapets YIN och YANG ️

Enligt kinesiskt filosofi symboliserar Yin och Yang det ljusa och det mörkar, det goda och det onda. Det ena klarar sig inte utan det andra.
I Sverige säger vi ”två sidor av samma mynt”

Inom dig och mig pågår denna kamp ideligen. I mitt ledarskap har jag jobbat med att medvetandegöra mina goda sidor, Yin, och dess mörka tvilling Yang. När jag lyckats medvetandegöra mina mindre smickrande ledarbeteende har jag försökt formulera strategier för att vända dem till något positivt istället.

Yin) Jag är en bra lyssnare
Yang) Jag blir otålig när jag lyssnar och vill fylla i luckor.
Strategi: När jag känner att jag måste avbryta, ställ en fråga. Tex Har jag förstått dig rätt om….

Yin) Jag är en tydlig ledare
Yang) Min tydlighet kan innebära att andra inte tror det finns utrymme för andra åsikter.
Strategi: Lyssna på andras åsikter först och lämna mina egna åsikter som alternativ

Yin) Jag är en empatisk ledare
Yang) Jag tenderar att vilja befria andra från smärta.
Strategi: Var tydlig med att andra människor har lösningen till sina egna problem

För mig har det lett till åtminstone två positiva effekter:

  1. Jag har fått ta del av mer goda idéer från kollegor
  2. Jag har fått mindre stress

Jag kan varmt rekommendera att under julledigheten fundera på dina yin/yan i ditt ledarskap.

Andreas Getzman

Gör dina visioner till lönsamma affärer.

LinkedIn

Du kanske också gillar...