Blogg

Hösten är äntligen här!

Framgångsrika människor har för vana att göra sådant som andra inte tycker om att göra. Deras vilja att nå långsiktiga mål är större än motviljan att göra jobbiga saker.

November 10, 2021
7 min

Hösten är äntligen här!

Välkommen till mitt andra nyhetsbrev i detta format.
I min familj innebär hösten så gott som bara glädjeämnen. Hela familjen fyller år under hösten, plus barnens moster, morfar, faster och kusin. Så klart blir det intensivt men samtidigt en glädje att när naturen går i ide har vi många anledningar att fira och lätta upp vardagen.
Alla helgonahelgen har för oss också blivit ett tillfälle att fira. Då mina barn inte träffat sin farmor och farfar gick bort för ett par år sedan, så är det viktigt för mig att minnas dem lite extra då. Det känns också skönt att föra vidare mina föräldrars många fina sidor till barnen, åtminstone en gång per år.
Jag har också numera förmånen att verka i företag som har brutet räkenskapsår. Dvs man börjar sitt ”år” 1 september. Riktigt kul med lite annorlunda perspektiv när så många andra börjar närma sig upploppet.

Trevlig läsning!

Längst ner i detta mail kan du ändra vilken mailadress du vill ha framtida månadsbrev skickade till. Där kan du kan också, om du vill, tacka nej till fortsatta utskick.

Att inte se skogen för alla träd 🌳

A: – Kan vi inte sätta oss ner och prata igenom vår situation?
B: – Gärna men… just nu har jag inte tid, måste jobba undan.


Har du varit A eller B i liknande diskussion någon gång?

När stressen kommer smygande är det så lätt att slå ifrån sig sådant som inte uppenbart ger utdelning här och nu. För att hjärnan funkar så. Vem klarar att planera för framtiden när nutiden är i kaos, under attack eller bara helt enkelt rörig.

Det är då det är så fint med rutiner. Rutiner som ”tvingar” dig att vara långsiktig. Som säkerställer att du då och då stannar upp – andas och reflekterar.

Det är ju också så, i motsats till vad man tror och känner, att mitt uppe i stressen när man mulittaskar, checkboxar och köttar så får man faktiskt ganska lite gjort. On/Off från olika uppgifter gör bara att tiden till ”färdig” förlängs.
Lite bedrägligt är det att det är lätt att ändå känna sig lite nyttig när man gör mycket saker. Men då får man ställa sig frågan:

Vill jag ha mycket att göra eller vill jag få mycket gjort?

Framgångsrika människor är duktiga på detta. Vilket jag skriver om nedan.

Vad är det framgångsrika människor gör 🤩

Först och främst låt oss definiera framgång. För enkelhetens skull definierar vi framgång som en person som nått en ledande position inom sitt område. Tex; akademi, musik, teater, sport eller affärer.

Framgångsrika människor har för vana att göra sådant som andra inte tycker om att göra.
Deras vilja att nå långsiktiga mål är större än motviljan att göra jobbiga saker.

Men förutom att framgångsrika människor har vad finnarna kallar SISU eller de anglosaxiska språken kallar GRIT. Så har framgångsrika människor ytterligare några gemensamma nämnare. Harvard Business Review har hittat 15 gemensamma nämnare hos människor som är ledande inom sitt område.

De 15 sakerna är:

1.De fokuserar på minuter, inte timmar.
Tex är möten 45 minuter istället för 1 timma. De ”rundar” inte ”av” dagen 20 minuter för tidigt utan passar på att använda de sista minuterna till enkla och produktiva uppgifter.

2.De gör en sak i taget
Du tränar inte improvisationsteater samtidigt som du betalar räkningarna. Människor har förmåga till djup koncentration i 25 minuter. Sedan behövs en paus. Framgångsrika människor använder all sin koncentration till att blir riktigt duktiga på en sak.

3.De schemalägger allt i kalendern
Eftersom de är måna om sin tid säkerställer de att allt som är viktigt får tid. Genom att använda kalendern blir man medveten om hur lång tid saker tar. Det som finns i kalendern blir gjort.

4.De förhalar aldrig eller skjuter på framtiden
Det bästa sättet att undvika surdegar är att hela tiden jobba undan ”trista” uppgifter. Surdegar, eller uppgifter som kräver djup koncentration utförs bäst på morgonen. Medan hjärnan fortfarande är fräsch och innan alla dagliga störningar sparkat igång.

5.De kommer hem till middag
Framgångsrika människor vet att nära och kära är viktiga för hållbar framgång. Dels därför att närhet och djupa mänskliga relationer är bra för välmåendet. Men också för att kunna bli framgångsrik behöver de nära människorna i livet vara involverade. De skall inte stängas ute.

6.De har alltid ett häfte att notera i
Hjärnan är ett märkligt organ. När man minst anar det levererar den en briljant idé. Naturligtvis kan man köra röstmemos eller anteckningar i mobilen. Det viktiga är att få det ur sig. Och viktigast av allt. Gå igenom idéerna regelbundet.

7.De läser mail endast ett fåtal gånger om dagen
Mail kan kräva aktion. Antingen genom att ett svar behöver skickas eller genom att hjärnan går igång. Planera när det skall ske. Svarar man tex på alla mail direkt på morgonen, kommer mottagarna att börja agera och ping pongandet är igång. Bättre då att svara på mail senare på förmiddagen eller efter lunch. Då är alla andra upptagna och inte lika snabba att svara.

8.De gör allt för att undvika möten som inte leder mot målet
Ifrågasätt alltid varför just du skall vara med i ett möte. Detta är inte av egoism. Detta är för den kollektiva effektiviteten. Varje person som sitter i ett möte utan att vara förberedd, utan att bidra eller få komma till tals är ett slöseri för organisationen. Var inte den personen!

9.De säger ”nej” till nästan allt
Våga säga nej till människor som faktiskt både kan och borde lösa sina egna problem och uppgifter. Det är inte ditt ansvar att ta andras ansvar. När du börjar säga nej kommer du märka hur mycket ja du säger till saker som inte tar dig till målet.

10.De arbetar enligt 80/20 regeln
Rapporten blir inte bättre för att du letar efter ytterligare ett kommatecken som sitter fel. De sista 20% på en uppgift kommer ta 80% av tiden. Good enough Move On! Få uppgifter är så viktiga att man inte får en andra chans att rätta till mindre felaktigheter.

11.De delegerar nästan allt
Är du ansvarig? Kan du ta ansvar fast någon annan utför uppgiften? Delegera! Särskilt om du är chef. Människor runt dig vill växa, vill ta ansvar och vill bidra. Så samtidigt som du får mer tid för målet, kommer andra växa runt dig.

12.De temalägger vissa dagar i veckan
Innedag på kontoret? Säljmöten i ett visst distrikt? Fakturadag? Trist kanske du tänker. Men fundera på hur du gör hemma tex. Samlar på dig tvätt så du får ihop till en tvättmaskin (minst…), fyller diskmaskinen, veckohandlar osv. För att det är rationellt och spar tid.

13.De hanterar en sak/ärende endast en gång
Att pausa och återstarta uppgifter tar väldigt mycket tid. Avsluta det du påbörjat. Hänger lite ihop med pkt 3. Men här handlar det om att fullfölja, sätt av tillräckligt med tid för att ”gå i mål” om det går. Annars, sätt en tidpunkt då du pausar uppgiften som möjliggör snabbast möjliga återstart vid nästa tillfälle.

14.De har en uttalad morgonrutin
Stefan Holm hade sin kindsmekningar, Cajsa Bergqvist sina lårklapp. Inled varje dag med tydliga rutiner som du lärt hjärnan att tolka som framgång. Gå upp vid samma tid varje dag, duscha och ät frukost vid samma tid. Kroppen och hjärnan mår bra av rutiner. Det kaos eller lugn du skapar på morgontimmarna tar du med dig resten av dagen.

15.De säkerställer att de tankar energi
Utan energi ingen framgång. Träna skytte, utöva yoga, lös sudoku alla typer av aktiviteter som kräver närvaro gör att hjärnan får vila från målet. Kan hänga ihop med pkt 5, OM du är närvarande vid middagsbordet, vid läxläsning med barnen eller vid telefonsamtalet med mormor.

Vilka prickade du in?
15? GRATTIS du är redan framgångsrik!!
10-14? HÄRLIGT du är en förebild för många
5-9? GÖTT MOS du har koll på de viktigaste sakerna
0-4? SKÖNT du är normal

Välj ut 2-3 områden du vill bli bättre på. Sätt mål TRÄNA.

Andreas Getzman

Gör dina visioner till lönsamma affärer.

LinkedIn

Du kanske också gillar...